Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag lanceert de nationale borstkankerorganisatie Think Pink de Think Pink-box. Via de erkende borstklinieken in ons land schenkt Think Pink de box aan iedereen die de diagnose borstkanker krijgt.
De box bundelt alle nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker en biedt borstkankerpatiënten een steun en houvast tijdens een van de moeilijkste momenten in hun leven.
'De Think Pink-box is een idee waar ons team jarenlang op heeft gebroed. Voor de lancering kozen we voor Internationale Vrouwendag omdat in ons land nog steeds 1 vrouw op 9 getroffen wordt door borstkanker.
Op deze symbolische dag willen we bij dat cijfer stilstaan en tonen dat we niet bij de pakken blijven zitten. Als nationale borstkankerorganisatie vinden we het ontzettend belangrijk om te blijven sensibiliseren rond screening.
Een vroege opsporing verhoogt namelijk je overlevingskans. Als je er vroeg bij bent, is de behandeling meestal ook veel minder zwaar', vertelt Heidi Vansevenant, voorzitter van Think Pink.
De Think Pink-box, een steun en houvast bij de diagnose
Het moment waarop iemand de diagnose borstkanker krijgt, is een emotioneel zwaar beladen moment. Je voorbereiden op dit gesprek is moeilijk en nadenken over de vragen die je wil stellen bijna onmogelijk.
Toch zit je, als je net de diagnose hebt gekregen, plots met heel wat vragen over de ziekte, de behandeling en de genezingskansen. Op zoek gaan naar antwoorden op die vragen kan op dat moment heel veel tijd en energie vragen.
'In onze box bundelen we zoveel mogelijk nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker: het Think Pink-boek, info over financiële ondersteuning, lotgenotengroepen, beweeg- en nazorgprojecten en nog veel meer.
We hopen dat lotgenoten in deze box een antwoord vinden op hun vele vragen, zelf niet meer op zoek moeten naar informatie en kostbare tijd en energie besparen', verduidelijkt Vansevenant.
Gratis in alle erkende borstklinieken in België
'We willen dat onze informatie zoveel mogelijk lotgenoten bereikt en dat vanaf het begin van hun traject. Daarom schenken we elke lotgenoot die de diagnose krijgt in een erkende borstkliniek in ons land gratis een Think Pink-box.
De samenwerking met de erkende borstklinieken is voor ons van groot belang. Borstkanker is een complexe ziekte die gespecialiseerde zorg vraagt en die krijg je gegarandeerd in een erkende borstkliniek', besluit Vansevenant. Een borstkliniek is een gespecialiseerde afdeling of zorgprogramma voor borstaandoeningen in het ziekenhuis.
Om erkend te worden door de overheid moet de afdeling voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen: multidisciplinaire samenwerking, wekelijks overleg met minstens een chirurg, oncoloog, gynaecoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog, borstverpleegkundige en oncopsycholoog, teamleden die voldoende ervaring hebben én voldoende beschikbaar zijn, een minimumaantal patiënten per jaar en een snelle consultatie.
Maar ook de infrastructuur, apparatuur en laboratoria moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
Een gespecialiseerde borstkliniek vergroot je genezings- en overlevingskansen en verbetert je levenskwaliteit. Maar hoe weet je welke ziekenhuizen een erkende borstkliniek hebben? Dat is niet makkelijk, want sommige noemen zichzelf onterecht borstkliniek. Daarom heeft Think Pink een overzichtskaart van alle erkende borstklinieken gemaakt.